[Home]
[Home]
[Home]
[Home]
[Home]
[Home]
[Home]
[]
[]

Kawa


Kawa jest naszą specjalnością. Przyrządzamy ją na wiele sposobów, ale prawdziwym wyzwaniem dla konesera jest rozsmakowanie się w wysokogatunkowych arabikach. Dlatego przygotowaliśmy specjalną ofertę dla naszych smakoszy. Każdą z klasycznych kaw staraliśmy się opisać i wyeksponować różnice między nimi. Poniższy opis powstał w oparciu o doświadczenie i czysto subiektywne wrażenia smakowe autora.


Życzymy przyjemnych doznań w królestwie smaków zwanych kawą.


WYSPY INDONEZYJSKIE


INDONEZJA LINTONG (* * * *) - kawa o średniej mocy, najpierw wyczuwamy jej łagodność po czym następuje silne uderzenie egzotycznego, lekko czekoladowego smaku. Posmak przyjemnie się rozchodzący i długo trwający. Kawa o smaku pełnym bez braków.

BARDZO DOBRA - ZNAKOMITA


JAWA CELEBES (* * * *) - kawa niezbyt mocna o przyjemnym, łagodnym lekko aksamitnym czekoladowym smaku. Posmak głęboki, długo się utrzymujący, w tle wyczuwalny cytrus.

BARDZO DOBRA


JAWA JAMPIT (* * *) - kawa mocna o bardzo charakterystycznym aromacie i celujacej mocy. Jest to arabika o smaku prawdziwej czekolady. Posmak długo się utrzymujący lekko cytrusowy.

DOBRA



SUMATRA (* * *) - pod tą nazwą kryje się kawa pochodząca z różnych plantacji, której cechą charakterystyczną jest smak gorzkiej czekolady z akcentem karmelowym.

DOBRA



AFRYKA


ETIOPIA DIMMAH (* *) - kawa ta do dziś rośnie w stanie dzikim i zbierana jest w sposób tradycyjny. Ziarno jest nierówne, lecz jej smak jest bogaty i mocny lekko dziki z nutą gorzkiej czekolady. Posmak długo się utrzymujący.

DOBRA


ETIOPIA MOCCA LEKKEMPTE (* *) - kawa mleczna, średniej jakości o smaku cytrusowym bez kwasowości. Lekka nadająca się do mieszanek. Posmak krótko się utrzymujący.

DOBRA

  

ETIOPIA SIDAMO (* * *) - dobra mleczna kawa, którą można spożywać o każdej porze dnia. Nie jest zbyt mocna. Specyficzny bogaty smak z akcentami winnymi i owocowymi.

BARDZO DOBRA


ETIOPIA YRGAMO (YIRGACHEFFE) (* * * *) - kawa mocna dobrze zrównoważona. Smak silnie owocowy o przyjemnej łagodności, wchodzący w głąb. Posmak długo się utrzymujący, przyjemnie miękki.

BARDZO DOBRA


BURUNDI (* *) - kawa mocna, średnia jakościowo. Mocno cytrusowa z charakterystycznym, krótkim lekko karmelowym posmakiem o wysokiej kwasowości.

DOBRA


JEMEN HARRAZI (* * * *) - kawa uprawiana w rejonie Harrazi tradycyjnymi sposobami bez pestycydów. Bardzo rzadka i ceniona przez znawców. Smak jej jest egzotyczny mocno winnoowocowy z akcentami karmelowoczekoladowymi. Posmak długo się utrzymujący, przyjemmny. Doskonała na popołudnie. Kawa niskodrażniąca.

ZNAKOMITA


JEMEN MATTARI (* * * *) - kawa uprawiana bez pestycydów w rejonie Mattari. Bardzo rzadka i ekskluzywna o nieco egzotycznym i niezwykłym smaku z akcentami winnymi, lekko pikantnymi. Dobra na wieczór. Posmak pełny bez braków, długo się utrzymujący. Kawa niskodrażniąca.

ZNAKOMITA


KENIA AA (* * * *) - jedna z najlepszych kaw na świecie. Charakteryzuje się mocnym smakiem o wysokiej kwasowości z wyrazistym akcentem owocowocytrusowym. Kawa o niebywałej równowadze smaków. Posmak długo się utrzymujący, równy.

BARDZO DOBRA


TANZANIA (* * * *) - kawa o średniej mocy. Smak owocowoorzechowy, dobrze zrównoważony z nutką cierpkości. Posmak średnio utrzymujący się. Kawa na każdą porę dnia.

BARDZO DOBRA


ZAMBIA (* * *) - kawa o pełnym i zrównoważonym smaku, dobra do mleka. Wyczuwalne akcenty owocowokarmelowe z cytrusem w tle. Posmak utrzymujący się niezbyt długo.

DOBRA


ZIMBABWE (* * * *) - kawa mocna o winnoowocowym smaku. Charakterystyczny pełny, lekko cytrusowy długo utrzymujący się posmak z cierpką nutą w tle.

BARDZO DOBRA



AZJA ,  OCEANIA  I  AUSTRALIA


INDIA CHERRY (* *) - kawa mocna, ale "płytka". Doskonała jest w połączeniu z mlekiem. Pozostawia pikantny, lekko cierpki posmak. Dobra do mieszanek.

ŚREDNIA


INDIA MALABAR (* * * *) - kawa tzw. "monsunowana" o bardzo specyficznym smaku. Pikantny, karmelowowędzony, długo utrzymujący się posmak. Dobra do mieszanek. Zdaniem autora najlepsza Indyjska kawa. Otrzymała cztery gwiazdki ze względu na bardzo charakterystyczny, intrygujący smak.

BARDZO DOBRA


INDIA MYSORE (* * *) - kawa łagodna z bardzo małą zawartością kofeiny. Smak pikantnodymny. Arabika " monsunowana " o lekkim i łatwym posmaku. Dobra do mieszanek.

DOBRA


INDIA PLANTATION (* *) - kawa średniej mocy o łagodnym smaku. Posmak pikantnokarmelowy, lekko cytrusowy w tle.

DOBRA

 

NEPAL (* * * *) - kawa "monsunowana" o smaku pikantnomiodowoowocowym. Posmak długo się utrzymujący z nutką cierpkości w tle. CIEKAWOSTKA

BARDZO DOBRA


PAPUA NOWA GWINEA (* * * *) - arabika średnio mocna o charakterystycznym dymnowędzonym smaku. Posmak długo się utrzymujący z nutką pikantnoowocową w tle. CIEKAWOSTKA

BARDZO DOBRA


AUSTRALIA (* * * *) - kawa australijska jest produktem bardzo wysokiej jakości o smaku delikatnym z niskim poziomem goryczki. Arabika doskonale zrównoważona o niskiej kwasowości. Posmak długo utrzymujacy się z nutką konakowoowocową w tle. CIEKAWOSTKA

ZNAKOMITA


CHINY (* * ) - kawa bardzo mocna o smaku silnie cytrusowym. Posmak średnio się utrzmujący. Dobra do mieszanek.

ŚREDNIA

 



AMERYKA POŁUDNIOWA, ŚRODKOWA I KARAIBY


BRAZYLIA SANTOS (* *) - kawa charakteryzująca się niską kwasowością. Smak łagodny i delikatny cytrusowo-miodowy. Kawa średnia.

DOBRA


GWATEMALA ANTIGUA (* * *) - kawa średnio mocna lekko pikantna o posmaku orzechowo-korzennym. Smak dobrze zrównoważony.

BARDZO DOBRA


GWATEMALA MARAGOGYPE (* * * * ) - "słoń gwatemalski". Kawa o dużym słoniowatym ziarnie. Niepowtarzalny winno-koniakowy smak z korzenną nutą w tle. Posmak głęboki i długo się utrzymujący. Kawa wspaniała na wiczór.

BARDZO DOBRA


HAITI WIENER (* * *) - arabika o bardzo charakterystycznym smaku, dymnym oraz wędzonych śliwek. Najpierw czujemy jego silne uderzenie a następnie smak zmienia się w whyski z miodem w tle. Posmak długo utrzymujący się z pewną ciężkością. CIEKAWOSTKA

DOBRA


HONDURAS (* *) - kawa dobra o średniogłębokim miodowo-korzennym smaku. Dobra do mieszanek. Arabika lekka popołudniowa.

DOBRA


KOLUMBIA Supremo Excelso (* * *) - wysokogatunkowe arabiki o silnym jedwabistym smaku z akcentami orzechowymi doskonale zrównoważone.

BARDZO DOBRA


KOSTARYKA TARRAZU (* * *) - doskonały intensywny aromat połączony z winno-orzechowym smakiem o dużej kwasowości i mocy. Posmak długo utrzymujący się.

BARDZO DOBRA


MEKSYK ALTURA (* * *) - kawa łagodna o smaku koniakowo-dymnym w tle lekko miodowy. Posmak środnio długi.

DOBRA


MEKSYK CHIAPAS (* * * *) - kawa organiczna o idealnie koniakowo-winnym smaku bez kwasowości. Przyjemny głęboki miodowy, lekko cytrusowy posmak. Kawa na każdą porę dnia. Nisko drażniąca. Godna polecenia.

BARDZO DOBRA


MEKSYK MARAGOGYPE (* * * *) - "słoń meksykański". Arabika charakteryzująca się tzw. słoniowatym ziarnem. Wyszukany subtelny koniakowowinny smak z nutą owocowo-karmelową w tle. Wyróżnia się dojrzałym, głębokim i zrównoważonym bukietem.

BARDZO DOBRA


NIKARAGUA MARAGOGYPE (* * *) - smak łatwy owocowo-winny, w tle wyczuwalny orzech. Posmak płytki niewyszukany. W porównaniu z innymi "maragogype" jest najniższej jakości.

DOBRA


NIKARAGUA  SHB (* *) - kawa o smaku karmelowo-orzechowo-winnym. Średnio-mocna o płytkim, krótkim posmaku.

DOBRA


PERU ANDES (* *) - w pełni ekologiczna kawa uprawiana metodą tradycyjną o smaku dobrze zrównoważonym lekko kwaskowato-cierpka. Mocna.

DOBRA


SALWADOR (* * *) - arabika mocna o smaku korzenno-winnym, lekko pikantno-cytrusowa. Posmak głęboki i długo się utrzymujący. Kawa z charakterem.

BARDZO DOBRA


GALAPAGOS (* * * * * *) - kawa wielosmakowa. Najpierw faza pierwsza, uderzenie mocy o wysokich tonach, następnie faza druga. Łagodny owocowy smak aksamitno-jedwabisty. Trzecia faza, głęboki posmak z nutą gorzkiej czekolady w tle. Bukiet bardzo bogaty i długo utrzymujący się. Kawa bez słabych punktów. Arabika o posmaku głębokim i pełnym oraz celującej mocy. Kawa ta pochodzi z organicznych upraw bez pestycydów. Zdaniem autora najlepsza kawa na rynku. CUDO

DOSKONAŁA - UCZTA DLA KONESERA


JAMAJKA Blue Mountain (* * * * *) - uważana za najlepszą kawę na świecie, powstaje z błękitnozielonych ziaren.Jej smak nie ma słabych punktów, jest w nim doskonała równowaga, wręcz harmonia kwaskowości z akcentami owocowymi.Kawa ta jest transportowana w beczkach 70 kg, które opatrzone są znakami firmowymi fabryk ją przerabiających.Każda partia materiału otrzymuje certyfikat Rady Przemysłu Kawowego z numerem oraz pieczęć potwierdzającą autentyczność zawartości.

WSPANIAŁA - DLA KONESERA


HAWAJE Kona (* * * * * ) - doskonale jedwabisty smak z intensywnym aromatem i akcentami orzechowymi.Kawa o niskiej kwaskowości, mocna i bardzo charakterystyczna. Znakomita, uważana za jedną z najlepszych kaw na świecie.

WYBORNA - DLA KONESERA

Cafe "FAKTORIA" ul. Krakowska 6 b |  24-120 Kazimierz Dolny | tel. (81) 88-10-057 | e-mail: biuro@cafefaktoria.pl

Kompleksowa obsługa IT firm i instytucji
Realizacje projektów www, animacje na telebim